Deník farářky


Martina Viktorie Kopecká

O životě někde mezi nebem a zemí

„Proboha! Tohle všechno se stalo za tři roky?“

Boží cesty jsou nevyzpytatelné a nekonvenční farářka Martina Viktorie Kopecká o tom ví své. Valnou většinu jejího života to nevypadalo, že bude aspirovat na službu v církvi – a přesto je dnes výraznou postavou Církve československé husitské. Knižní vydání blogu Deník farářky přináší zápisky posledních tří let a provádí čtenáře celým církevním rokem, který začíná adventem. Jaké to je být ženou – knězem? Čeho se kvůli službě musela vzdát? O čem přemýšlí, jak podle ní vypadá ráj a co by nám Ježíš pověděl, kdyby žil v dnes? S jakými předsudky se musí v životě vyrovnávat? V knize najdete úvahy, které se zdaleka netočí jen okolo náboženství, ale také vyprávění z cest po světě, příhody možné i dost nemožné, fotky, výstřižky z rozhovorů, vzpomínky na setkání, která mladé farářce bezmála změnila život. Přečtete si také její kázání, sny i otázky, na které není snadné odpovědět. Kniha vznikala v době pandemie, a tak se nevyhýbá ani tématům křehkosti života, smrti a snaze porozumět, co se to v naší společnosti děje, kam se poděla víra i kde hledat pevnou půdu pod nohama.

Číst více
399 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 264
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 16.09.2021
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,581 kg
Jazyk čeština
EAN 9788020457622
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Video

Recenze

vaseliteratura.cz - Deník farářky


...Deník farářky je spíš lehké a zábavné čtení než dílo, které by mělo významnou hloubku. Některé církevní rituály mi autorka osvětila trochu blíže, postavu Jidáše zasadila do jiného kontextu. Líbilo se mi také její finální slovo o tom, zda se mají dávat k Vánocům dárky, když se jedná o církevní svátek. Epilog mě dojal svou upřímností. Některé průpovídky a citáty jsou trefné, lidské a svěží. Třeba... Více

Autor knihy

Martina Viktorie Kopecká Martina Viktorie Kopecká

Martina Viktorie Kopecká


Farářka Církve československé husitské. Narodila se v roce 1986 ve městě Louny, ale už pěknou řádku let jí pošta chodí do centra Prahy. Kromě teologie vystudovala také psychologii a speciální pedagogiku, aby k učení o Duchu přidala i lidskou duši (a neurofyziologii). Říká o sobě, že je věčnou studentkou, a tak v současné době pracuje na doktorské práci a dokončuje další psychoterapeutický výcvik. Už desátým rokem slouží Bohu i lidem v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a také v malé kapličce ve Strašnicích v Praze. V roce 2013 ji v Jižní Koreji zvolili do ústředního výkonného výboru Světové rady církví (World Council of Churches) a během svého osmiletého působení v úřadě v Ženevě zjistila, že ekumena, tedy mezicírkevní spolupráce a mezináboženský dialog, je její životní styl. Roli farářky překračuje – nebo spíše doplňuje – mnoha svými dalšími úlohami, třeba jako prezidentka festivalu Meeting Brno nebo jako Vyslankyně dobré vůle ČR.

Zobrazit profil autora