Jsem holka? Jsem kluk?

Hledání vlastní identity

Alena Večeřová-Procházková, Luděk Fiala

Neztraťte se! Najděte se!

Publikace Jsem holka? Jsem kluk? Hledání vlastní identity je určena odborné i laické veřejnosti, studentům, lékařům, transgenderům, jejich blízkým, ale také těm, kteří se o identitě člověka chtějí dozvědět něco více.

V první části knihy, zpracované z pohledu psychiatričky a psychoterapeutky, se seznámíme s pojmy týkajícími se obecné identity, v dalších částech je pak zpracována gender identita, dysforie a její koncepty, její výskyt v dětství a v adolescenci, vztahy s vrstevníky a rodiči, příprava na povolání transgenderů, socioekonomický status a v neposlední řadě také vlivy moderních technologií, jakou jsou sociální sítě.

Ve druhé části knihy, zpracované z pohledu sexuologického, se autor obšírněji věnuje problematice genderové identity. Popisuje nejrůznější možné důvody jejího vzniku, historický pohled na transsexualitu, psychosexuální vývoj, genové, chromozomální a hormonální vlivy. Dále uvádí postupy při diagnostice, léčbě, ale také přístupy k těmto pacientům. Nabízí nejnovější informace postupů v zahraničí, především v USA, následně se věnuje komplikacím případně komorbiditám poruch genderové identity, jako jsou úzkostné poruchy, depresivní symptomy a také možné stigmatizace u transgenderů. Součástí druhé části knihy jsou také možné chirurgické postupy a také legislativně-právní postupy v ČR a vybrané příklady z praxe.

Číst více
299 Kč Doporučená cena
V prodeji

Identita

Identita
Zprávy z redakce

Pokud máte doma puberťáka, pravděpodobně víte, že jedním z témat, které se mezi náctiletými hojně řeší je jejich sexuální orientace  – tedy jestli je přitahují spíš holky, kluci nebo obojí, a stejnou měrou pak otázka pohlavní identity – tj. zda-li se cítí spíš jako dívka, chlapec nebo se v úředních dokumentech naprosto vážně chystají zaškrtávat kolonku „jiné“.

Číst více

Detailní informace

Počet stran 208
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 08.02.2024
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,218 kg
Jazyk čeština
EAN 9788020462664
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Autor knihy

Alena Večeřová-Procházková Alena Večeřová-Procházková

Alena Večeřová-Procházková


Alena Večeřová Procházková (* 1971) je psychiatrička. Kromě své praxe působí i jako lektorka ve výcviku psychoterapeutů a podílí se na výuce budoucích psychiatrů a psychosomatiků, přednáší lékařům i pracovníkům pomáhajících profesí. Specializuje se na psychosomatický přístup k léčbě zejména depresí, úzkostných poruch, závislostí a poruch osobnosti. V roce 1996 ukončila 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, má dvě atestace v oboru psychiatrie. Absolvovala řadu speciálních kurzů a pravidelně se zúčastňuje českých i zahraničních psychoterapeutických konferencí. Je spoluautorkou knihy Holky to někdy nemaj lehký (2019), Diagnostika a terapie duševních poruch (2010) a První pomoc v psychiatrii (2005).

Zobrazit profil autora