Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance


Martin Fuchs

V roce 2016 vyšla kniha Potravinová alergie a intolerance. Pojmy nabitou teorii nelze však přečíst, natož vstřebat na „jediný zátah“. Pro pochopení možných souvislostí by měla posloužit tato navazující sbírka pacientských osudů, resp. sbírka kazuistik potravinových alergií a intolerancí.

Z dílny stejných autorů se zrodily příběhy jednoduché i složité, častější i méně obvyklé, druhově specifické i zkříženě reagující, čisté i záhadné. Konečný výběr se opíral o jedinou hodnotu, a to přispět k obecnému povědomí, že je mezi námi 5 % populace s potravinovou alergií a ještě více s potravinovou intolerancí. A že tito pacienti často potřebují pomoc, rychlou, ráznou a kvalifikovanou. A že jde na druhé straně o komplikovaný běh „na dlouhou trať“, stále častěji o problém celoživotní.
Každá kazuistika tak zároveň usiluje o uplatnění teoretických znalostí na obtížemi obtěžkaných pacientech, kterých v našich ambulancích neustále přibývá. Každý konkrétní případ chce medicínsky poučit, posunout dopředu, nechce lékaře právnicky znejistit. Najdou se tu příběhy kojenců, dětí i dospělých. Najdou se zde alergie na základní potraviny i na ty méně často konzumované. Najde se potravinová alergie nebo intolerance s příznaky akutními, subakutními i chronickými. Jednotlivé kazuistiky poodhalují možnosti diagnostiky, anamnestické i laboratorní. Odkrývají výhody i limity kožních i jiných expozičních testů, jakož i přínos a možná úskalí  molekulární biologie, resp. komponentové diagnostiky.

První zmiňovaná kniha by mohla a měla přispět k rozšíření vzdělání, tato knížka by naopak měla nabídnout každému lékaři právě toho jeho konkrétního pacienta.  

Číst více
390 Kč Doporučená cena
Nedostupné